16 Mayıs 2013 Perşembe

Bu gece Regaib Kandili


Regaip kandili islam aleminin önem atfettiği günlerin başında gelen günlerden biridir.Recep ayının ilk cuma gününe denk gelen bu günde yapılması gerekenler nelerdir.

Regâib kandili  HZ. Muhammed’in  (sallallâhü aleyhi ve sellem) Allah’ın bazı çok özel fiilî tecellilerine mazhar olduğu, nuranî lutf u ihsanlara, semavî mevhibelere eriştiği bir gecedir.

"Andolsun size kendinizden öyle bir Peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir.
O, size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir. "
(Tevbe Suresi, 128) 

Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb-i şerifin ilk Cuma gecesine tevafuk etmektedir. Yani Perşembeyi Cumaya bağlayan gece kandil gecesi olmaktadır. Receb’in ilk Cuma gecesi, beş derece katmerli bir mübarekiyete sahiptir. 
Regaib Kandili’ni televizyonlar canlı yayınlayacakları Kur’an-ı Kerim tilavetleri, ilahiler ve dualarla karşılıyor.

Üç ayların müjdecisi olarak kabul edilen Regaib Kandili’ni televizyonlar canlı yayınlayacakları Kur’an-ı Kerim tilavetleri, ilahiler ve dualarla karşılıyor. Televizyonların kandil programları şöyle:

 
TRT 1: Kandil gecelerinin ilki olan ‘Regaib Kandili’ özel bir yayınla 22.00’de ekranlarında. 

ATV: Prof. Dr. Nihat Hatipoğ-lu’nun sunumuyla yayınlanacak ‘Kandil Özel’in yayın saati 23.15. Bu mübarek gece, kandil özel duasıyla, merak edilen sorularıyla ve birbirinden değerli hafızların Kur’an-ı Kerim tilaveti ve kasideleriyle karşılanıyor.

KANAL 7: Ümraniye İmes Sanayii Sitesi Camii’nden 20.45’te yapılacak canlı yayında Kur’an-ı Kerim tilaveti, mevlitler ve dualar yer alacak.

SAMANYOLU TV: Regaib Kandili özel programı 21.45’te Sultanahmet Camii’nden yapılacak canlı yayınla ekrana geliyor. Açılış konuşmasını Fatih Müftüsü İrfan Üstündağ yapacak. 

IRMAK TV: Erzurum Kültür Merkezi’nde saat 20.30’da başlayacak ‘Kandil Özel’ programında Kur’an tilavetleri ve dua bölümleri yer alıyor.

DÜNYA TV: İlahiyatçı Abdurrahman Cellek’in sunacağı Kandil Özel 20.00’da ekranda. Programda Kuran-ı Kerim tilaveti ve Kürtçe Mevlit yayınlanacak. 

Bugün Ne Yapılmalı
Hz. Resulullah efendimizin buyurduğuna göre Regaib gecesinde bir çok günahlar bu gecenin hatırına bağışlanır ve her kim bu namazı kılarsa kabre konulduğu ilk gece Allah Teâlâ bu namazın sevabını ona güzel, parlak ve güzel bir yüzlü olarak gönderir. Fasih bir dille ona ey benim habib’im! Müjdeler olsun ki her şiddet ve zorluktan kurtulanlardan oldun.” Ona sen kimsin? Allah’a yemin ederim ki senin gibi güzel yüzlü birisini görmedim, senin sözlerinden daha tatlı bir söz duymadım ve senin kokun gibi güzel kokulu bir koku koklamadım.” Der. O da ben falan yılın, falan ayında falan gece kıldığın namazın sevabıyım. Senin yanına hakkını eda etmek için geldim. Yalnızlığında birlikte olalım ve vahşeti senden gidereyim. Sur üfürülünceye kadar kıyamette ben senin üstüne gölge olacağım. Dolayısıyla mutlu ol ki asla senden hayır yok olmayacaktır.


 
Bu geceyi nasıl karşılamak, nasıl ihya etmek gerekir

Bu gece, oruçlu olarak karşılanmalıdır.
Bu gece, kazâsı olanın hiç değilse bir günlük kazâ namazı kılması, çok iyi olur.
Kur’an-ı Kerim okunmalıdır.
Bu gecenin ihyâsı, yatsı namazıyla sabah namazını camide cemaatle kılmakla olur. Bu, gecenin ihyâsıdır. Bütün günün ihyâsı bu... Yatsı namazı ile sabah namazını camide kılmak, o günün, o gecenin ihyâsı demektir. İnsan sabahlara kadar, akşamlara kadar ibadet etmiş gibi sevab kazanır.
Bir başka ihyâ şekli zikir ..... "Lâ ilâe illallah", "Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed", "Estağfirullah", "Sübhànallah", "Elhamdülillâh", "Allahu ekber", "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm", "Allah" gibi sözler mübarek kelimelerdir, cümleciklerdir. Bunları zikretmek çok sevabdır..
Bazı namazlar vardır,
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kılmıştır. Bunlardan birisi de Tesbih Namazı’dır.
Regâib gecesi, akşamla yatsı arasında: 12 rek’at "Hacet Namazı" kılınır.

Regaib Mesajları


Regaib Kandil Gecesini Nasip Eden Allah, Diğer Regaib Kandilinede Bizleri Ulaşmayı Nasip Etsin! Kandiliniz Mübarek Olsun!

Sofranız afiyetli, paranız bereketli, kararlarınız isabetli, yuvanız muhabbetli, kalbiniz merhametli, bedeniniz sıhhatli, dualarınız kabul olsun, kandiliniz kutlu olsun.

İlahi Esintilerin kalpleri okşadığı, bir anın bir asra bedel olduğu bu gece dualarda birleşmek dileğiyle, Kandilinizi Kutlarım.

Allah'ın aşkıyla yan bu gece, Mevlana gibi dön bu gece, secdeye varıp huzura erince, şu fakiride an bu gece. kandiliniz kutlu olsun.

Mübarek Regaip kandilinizi kutlar, herşeyin gönlünüzden geçtiği gibi olmasını temenni ederim. Kandiliniz mübarek olsun.

Bu gece hayırlı bir gece, yüreklerimiz ibadetle çarpsın, gönüllerimiz bir olsun.. Kandiliniz mübarek olsun!

Allah'ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun..

Avuçların açıldığı, gözlerin yaşardığı, ilahi esintilerin kalpleri okşadığı anın bir asra bedel olduğu bu gece dualarda birleşmek dileğiyle kandilinizi kutlarım.

Bakiler sevgiler adına nice dilekler vardır. Ölümü bile ayırır saymayan gönüller vardır. Mesafeler araya set çekmişse ne çıkar, dualarda birleşen gönüller vardır. Hayırlı kandiller..

0 yorum:

Yorum Gönder